• Hrvatski
  • English

Novosti

 

U subotu, 18.srpnja 2015. godine nogomentaši GNK Dinama iz Zagreba izabrali su đakovačku ergelu kao neizostavnu destinaciju za posjet. Predsjednika kluba, gospodina Mirka Barišića i njegove sportaše pozdravio je ispred turističkog odjela Pavo Sabolski. Prilikom obilaska Pastuharne oduševili su ih konji lipicanci, njihova mirnoća i gracioznost. Mnogobrojna su pitanja uslijedila vezana za dresure i treninge konja, te njihove značajnije nastupe u segmentu zaprežnog sporta. Ipak nisu krili oduševljenje izgledom i pratećim sadržajima najveće zatvorene jahaonice u Hrvatskoj ispred koje su poželjeli zabilježiti svoj posjet uz zajedničku fotografiju koja će ostati kao trajna uspomena na Slavoniju i njenu dugogodišnju tradiciju u uzgoju ovih divnih plemenitih  životinja.

 

Na održanom konjičkom natjecanju Croatia CUP-a u dresurnom jahanju 2015. – II. Kolo u Zagrebu, 12.7.2015. godine, zabilježen je još jedan izvrstan nastup naših đakovačkih jahača na lipicanskim grlima.

U konkurenciji natjecatelja Državnu  ergelu Đakovo predstavljao je jahač Goran Grizak na grlu 30 Conversano Santa, a ispred KK Đakovo nastupila je Tina Blažević na grlu 340 Siglavy Zenta.

Grizak je u utakmici za mlade konje starosti 6 godina plasiran na 1. mjestu, a u utakmici u kategoriji „L“ sa istim grlom pokazao je izvrsne rezultate i pri tome osvojio 2.mjesto. Sa vrhunskim rezultatima koje je postigao do sada u dresurnom jahanju ujedno je i vodeći natjecatelj Croatia Cup-a. Njegov nastup očekujemo i u finalnoj utakmici koja je planirana za 23.8.2015. godine u Zagrebu.

Jahačica KK Đakova Tina Blažević u utakmici za mlade konje starosti 4. godine plasirala se na 1.mjesto ljestvice. Ovim su nastupom đakovački jahači pokazali sposobnost i kvalitetu rada u dresurnom jahanju 

 

 

Na održanom međunarodnom konjičkom natjecanju u Državnoj ergeli Toplocianky, Slovačka, pod nazivom „LIPICANSKI KUP“ od 03. – 05.7.2015. godine, Hrvatsku su s ponosom predstavili naši đakovački jahači na lipicanskim grlima.

U vrlo jakoj konkurenciji natjecatelja iz Austrije, Francuske, Mađarske i Slovačke, izvrstan plasman zabilježili su natjecatelji iz naše zemlje. U utakmici za mlade konje Tea Bašić na grlu 228 Conversano Mara plasirala se na 3. mjestu. U „LIPICANSKOM KUPU“ jahačica Tea Tosenberger na grlu 229 Pluto Montenegra   dva puta je osvojila 2.mjesto u utakmici kategorije „ L “  koja je održana u subotu i nedjelju. Goranu Grizaku na grlu 30 Conversano Santa pripalo je u oba dana natjecanja 4.mjesto, a Katarini Čorić na grlu 977 Conversano Montenegra 5.mjesto. Ovim su nastupom đakovački jahači pokazali sposobnost i kvalitetu rada u dresurnom jahanju koje je u ergeli intenzivnije zastupljeno tek dvije godine. 

 

 

    

Na hipodromu i jahaonici Državne ergele Đakovo održan je trodnevni sportski program kojeg je pratio veliki broj zaljubljenika u konjičke sportove.U preponskom programu održano je „Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje“ u preskakanju prepreka visine 1,20 m na kojem je Emilija Đambo iz zagrebačkog KK Karoca osvojila prvo mjesto. Drugo je pripalo Martini Ivković iz KK Osijek, a treće Danijeli Žuljević iz KK Baranja (Darda).

U zaprežnom natjecanju, disciplina dresura, kod jednoprega prvo mjesto osvojio je Tomislav Drenjančević,a drugo Marijan Stubičan oboje vozači Ergele Đakovo. Kod dvoprega Antun Živić iz Ergele Đakovo plasirao se na prvo mjesto, drugo je osvojio Antun Medvidović, ZK Slavonac (Sl. Brod), a treće Josip Anđan (KK Slavonac iz Čepina).

U maratonu, ali i u prolazu kroz prepreke na Hipodromu, kod jednoprega prvo mjesto je osvojio Boris Liović, Zaprežni Klub Slavonac (Sl. Brod),drugo Tomislav Drenjančević, a treće Marijan Stubičan. Kod dvoprega Antun Medvidović plasirao se na prvom mjestu, Antun Živić na drugom mjestu, a treće je pripalo Dariju Dorušaku (KK Pleternica).

 

U disciplini vožnja preciznosti između čunjeva s dvadeset “vrata” sudjelovalo je deset zaprega. Kod jednoprega pobjednik je Marijan Stubičan iz Ergele Đakovo,drugo mjesto je pripalo Tomislavu Drenjančeviću, a treće Borisu Lioviću. Kod  dvoprega Antun Medvidović plasirao se na prvo mjesto iz ZK Slavonac (Sl. Brod), Josip Anđan na drugo mjesto i Antunu Živiću pripalo je treće mjesto.

Trodnevni program završen je u jahaonici utakmicom pod nazivom „Rastuće poteškoće“ u preskakanju prepona visine 120-140 cm. Najuspješnija je bila Danijela Žuljević iz KK Baranja, Geza Nagy iz KK Đakovo osvojio je drugo, a Emilija Đambo iz KK Karoca treće mjesto.

Ukupni pobjednik u vožnji dvoprega u sve tri discipline (dresura, maraton i preciznost) bio je Antun Medvidović, a u kategoriji jednoprega Tomislav Drenjančević. 

 

tekst i foto: Silvija Butković

 

 

  

Đakovački lipicanac, pepinjer - 202 Maestoso Batosta V-5 sa mladim jahačem Josipom Kokalovićem predvodio je ovogodišnju svečanu povorku 49.Đakovačkih vezova ulicama grada Đakova koju su također krasili đakovački četveropreg sa vozačem Tomislavom Obrovcem i suvozačem Marijanom Stubičanom, uz dva lipicanska dvoprega sa vozačima đakovačke ergele Antunom Živićem i Tomislavom Drenjančevićem.    

  

  

foto /  Silvija Butković

Stranice