• Hrvatski
 • English

Novosti

Konjička predstava u zatvorenoj  jahaonici ergele Đakovo

 

U zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo,održat će se još jedna predstava izuzetno atraktivnog konjičkog programa u srijedu 3.rujna 2014. u 16:00 sati.Predstave je u trajanju od 30 minuta, a zamišljena je kao glazbeno prikazni program rada i obuke konja Državne ergele Đakovo. Prikazat će se rad jahača - kvadrila, te program sa zapregama - zasebne točke s jednopregom,dvoprezima i četveropregom. Konji koji sudjeluju u programu lipicanske su  pasmine u vlasništvu ergele Đakovo.

Đakovo, 29.7.2014.

Državna ergela u Đakovu otpremila je danas lipicancansko grlo -  208 Conversano Trofetta XII-I  na sjever  Njemačke novom vlasniku. Pastuha je iz đakovačke ergele preuzela profesionalna transportna tvrtka za prijevoz konja iz Mađarske, te se uputila prema krajnjem odredištu.

   

Na temelju članka 22. Statuta Državne ergele Đakovo i Lipik, a na prijedlog Povjerenstva za procjenu vrijednosti dresurnog fijakera, ravnatelj dana 16. srpnja 2014. objavljuje

JAVNU PRODAJU LIMENOG DRESURNOG FIJAKERA

   

 

Rb.

VRSTA

KOM

POČETNA CIJENA

OPIS

1.

Dresurni limeni fijaker - rabljeni

1

10.000,00 kn bez PDV-a

Nema dokumentacije o godini proizvodnje

 
 1. Prodaja se vrši po sistemu prvog kupca prema ponuđenoj specifikaciji i uplati na blagajni ustanove ili transakcijskom uplatom na žiro račun Državne ergele Đakovo i Lipik,  Augusta Šenoe 45, Đakovo.
 2. Rabljeni fijaker može se pogledati svakim radnim danom na ergeli (Pastuharna) od 07:00 do 15:00 sati.
 3. Pravo kupovine imaju sve fizičke i pravne osobe
 4. Utvrđena naknada za fijaker se plaća na žiro-račun broj:  ­­­­­­­­­­­­­­­2500009-1101342123, u opisu „dresurni fijaker“.
 5. Valjani kupac je onaj koji ponudi utvrđenu cijenu koju ustanova traži za fijaker.
 6. Kupac je dužan s Državnom ergelom sklopiti kupoprodajni ugovor, te tom prilikom uplatiti 10% predviđene cijene. Kupac je dužan u roku od 3 dana od dana sklapanja ugovora platiti punu kupoprodajnu cijenu te odvesti fijaker iz dvorišta ergele, u suprotnom prodaja će se smatrati nevažećom i za isti će se odredit nova prodaja. Iz uplaćenog avansa (10% prodajne cijene) namirit će se troškovi nove prodaje i drugi troškovi nastali zbog odustajanja kupca.
 7. Plaćanje poreza na promet, vezano uz kupnju, kao i druge troškove vezano uz prijenos vlasništva snosi kupac.
 8. Fijaker se prodaje u viđenom stanju i naknadne reklamacije na viđenu kvalitetu neće se uvažavati (načelo viđeno-kupljeno).
 9. Svi eventualni prigovori rješavat će se na licu mjesta.
 10. Dodatne obavijesti mogu se dobiti na telefon: 031/813-286

 

 

Ravnatelj

Državne ergele Đakovo i Lipik

dr.sc. Nidal Korabi

 

13.srpnja 2014. u jahaonici ergele Đakovo - DRESURNI TRENIG-SEMINAR

Državna ergela Đakovo u suradnji sa Hrvatskim konjičkim savezom organizira održavanje dresurnih trening-seminara. Navedeni seminar održava se u cilju unapređenja, osnaživanja i podizanja razine kvalitete rada i promicanja dresurnog jahanja kao discipline konjičkog sporta, uključivanja većeg broja jahača u dresurna natjecanja i popularizacije dresurnog jahanja općenito.

Trening seminar provodi gđa. Gordana Pavić – dresurni natjecatelj, međunarodni dresurni trener s dugogodišnjim trenerskim znanjem i iskustvom. Seminar će se održati dana 13. srpnja 2014. godine (nedjelja) s početkom u 08:30 sati u jahaonici Državne ergele Đakovo, te će uključivati praktični i teorijski dio. Trening seminar zamišljen je kao individualni rad sa konjima, te su polaznici slobodni na seminar doći sa vlastitim konjem kako bi na najbolji mogući naći iskoristili sudjelovanje na seminaru (za konje u dolasku potrebno je pribaviti važeću veterinarsku dokumentaciju za ulazak u ergelu, a na zahtjev vlasnika može se organizirati i smještaj za konje). Trening seminar je besplatan za sve prijavljene polaznike.

Napomena: Obzirom na limitiran broj polaznika (individualni način rada u trajanju oko 40 minuta) molimo da svoje prijave pravovremeno registrirate kod gđe. Marije Milković na tel: 031/813 286.

U okviru 48. Đakovačkih vezova održano je dvodnevno konjičko natjecanje na hipodromu Pastuharne Đakovo u organizaciji Državne ergele Đakovo i Lipik. U subotu (05. srpnja) održano je I kolo Cupa Slavonije i Baranje u vožnji dvoprega za seniore i II kolo dvoprežnog prvenstva RH za juniore. U nedjelju (6. srpnja) održano je pet preponskih utakmica u zatvorenoj jahaonici pred prepunim gledalištem te kombinirana utakmica „Nagrada ergele Đakovo“ u vožnji dvoprega u vanjskom parkuru.

   

Utakmice u vožnji dvoprega

ĐAKOVČANIN JOSIP ZIRN POBIJEDIO NA I KOLU CUPA SLAVONIJE I BARANJE U VOŽNJI DVOPREGA

Tijekom subotnjeg poslijepodneva na vanjskom parkuru đakovačke pastuharne održale su se utakmice u vožnji dvoprega od kojih se prva bodovala za I kolo Cupa Slavonije i Baranje za seniore, a nakon nje je održano II kolo Prvenstva Hrvatske u vožnji dvoprega za juniore. Prvo se vozila kombinirana utakmica i to vožnja preciznosti između čunjeva i tri čvrste prepreke s pet prolaza. Pobijedio je đakovčanin Josip Zirn sa Conversano Munjom i Conversano Zentom (suvozač Goran Grizak) sa 22,84 boda. Iza njega se plasirao Antun Medvidović (28,09 bodova) sa dva lipicanska pastuha Conversano Zente (ZK Slavonac). Suvozač mu je bio Nikola Knežević. Na treće mjesto se plasirao Antun Dorić (34,17) sa Maestoso Batostom i Batostom (ZK Slavonac). Suvozač mu je bio sin Adam. Četvrti je bio Tomislav Obrovac, vozač Državne ergele Đakovo (Maestoso Troffeta i Conversano Batosta). Suvozač mu je bio Antun Živić, aktualni prvak Hrvatske u vožnji dvoprega. Na peto mjesto se plasirao David Sušac, a brat Filip mu je bio suvozač (ZK Slavonac). U dvopregu su bili upareni Fescego i Marko Polo.

Na drugom kolu dvoprežnog prvenstva Hrvatske vozio je jedino Adam Dorić (ZK Slavonac), prošlogodišnji juniorski prvak Hrvatske. Svojim nastupom osigurao si je prednost u odnosu na ostale juniore.

NAGRADA ERGELE ĐAKOVO ANTUNU DORIĆU

Tijekom nedjeljnog poslijepodneva održana je kombinirana utakmica u vožnji dvoprega pod nazivom „Nagrada ergele Đakovo“ u kojoj je novčani fond bio 4000 kuna. Kombinirana utakmica se sastojala od vožnje preciznosti između čunjeva i prolaza kroz tri čvrste prepreke s pet prolaza. Bilo je postavljeno ukupno 20 prepreka. Najbolje je utakmicu odvezao Antun Dorić (ZK Slavonac), tako da je nagrada ergele Đakovo otišla u Svilaj, odakle je vozač Dorić. Iza njega se plasirao vozač DEL Đakovo Josip Zirn sa neznatnom prednošću ispred Antuna Medvidovića (ZK Slavonac). Maratonske vožnje ova dva vječna sportska rivala vrlo je interesantno pratiti, jer često brze, zadivljujuće prolaze između čvrstih prepreka dijele stotinke sekundi. Naizmjenične pobjede ova dva izvrsna sportaša u maratonskim vožnjama u Hrvatskoj upravo i daju čar ovim zanimljivim natjecanjima.

Utakmice u vožnji dvoprega tijekom dva dana sudili su Ivica Bogadi, Mirjana Baban, Ivica Mandić i Dražen Lujić. Postavljač parkura je bio Filip Grgačević. Elektronsko mjerenje je iznajmljeno iz Mađarske, a za elektronsku obradu podataka bila je zadužena Monika Bogadi.

 

Preponske utakmice

MLADA OSJEČANKA NIVES SIĆ POBIJEDILA U NAJTEŽOJ PREPONSKOJ UTAKMICI

U nedjelju je u zatvorenoj jahaonici održano 5 preponskih utakmica. U prijepodnevnim utakmicama nastupali su mladi konji i jahači ili stariji jahači na mlađim konjima. Prve dvije preponske utakmice su kategorije E i A, EX-AEQUO što znači da svi jahači koji završe parkur bez kaznenih bodova dijele prvo mjesto. Međutim, u prvoj utakmici na visini prepona od 0.90 nije bilo pobjednika, jer nitko nije završio parkur bez kaznenih bodova. U drugoj utakmici na visini od 1 m svi natjecatelji su prošli bez kaznenih bodova i završili kao plasirani u utakmici: Josip Kokalović (Tiho) i Katarina Ćorić (Smoki) iz KK Đakovo te  Martina Ivković (Lolita) i Denis Žuljević (Picasso) iz KK Osijek. Treća utakmica se skakala na preponama visine 1,10 m. Ova utakmica se naziva IDEALNO VRIJEME što znači da apsolutna vrijednost razlike između postignutog i idealnog vremena razvrstava natjecatelje sa jednakim brojem kaznenih bodova: što je razlika manja, natjecatelj je bolje plasiran. Najbliža idealnom vremenu bila je đakovčanka Tina Blažević s Coco II, druga je bila Martina Ivković s Contadom, a treći Denis Žuljević, oboje članovi KK Osijek.

Poslijepodnevni program započeo je s najvažnijom utakmicom na visini prepona 1,20 m naziva „Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje“ u kojoj je nagradni fond bio 4 000 kuna. Ovo je bila utakmica na vrijeme, ali u slučaju jednakog broja kaznenih bodova za prvo mjesto uvijek je bio održan jedan baraž na vrijeme, dok su ostali natjecatelji bili razvrstani prema svojim kaznenim bodovima i vremenu u osnovnom parkuru. Međutim, izgleda da je osnovni parkur bio pretežak za većinu natjecatelja, tako da je mlada osječanka Nives Sić s Arsenalom jedina završila bez kaznenih bodova i tako osigurala pobjedu ispred trostrukog seniorskog prvaka Hrvatske, Denisa Gugića sa Claud Debussy iz KK Edek iz Zagreba. Treće mjesto je osvojila Danijela Žuljević na Skiperu (KK Osijek), četvrta je bila Emilija Džambo i Uniek Z  (KK Karoca) i peta ponovno Danijela Žuljević, ali ovaj puta sa Edwardom.

U posljednjoj preponskoj utakmici „Rastuće poteškoće“ visine 1,20 m, nagradni fond je bio 3 000 kuna. Ova utakmica se razlikuje od ostalih, jer se u parkuru postavljaju prepone koje su postupno sve teže. Pozitivni bodovi se dobivaju kako slijedi: 1 bod za preskočenu preponu 1, 2 boda za preskočenu preponu 2, 3 boda za preponu 3 itd, a max. broj bodova je bio 44. Za srušenu preponu ne dobivaju se bodovi niti se dodjeljuju negativni bodovi. Zadnja prepona u parkuru je bila joker prepona visine 1,40 m koja je nosila dvostruki broj bodova. Ako je joker srušen, tada su se bodovi jokera odbijali od bodova koje je do tada osvojio natjecatelj. Iako su prva tri natjecatelja sve prepone skočili čisto i osvojili maksimalna 44 pozitivna boda, plasman u utakmici je odredilo vrijeme prolaska kroz parkur. Tako je najbrži bio Denis Gugić i Claud Debussy, iza njega Nives Sić i Arsenal, a treća Danijela Žuljević i Edward. Četvrto i peto plasirani su imali manji broj pozitivnih bodova (osječanka Emilija Džambo i Uniek Z i đakovčanin Ivan Racić sa Heraldikom, koji oboje jašu za KK Karoca iz Zagreba). Sudili su Željko Šeper i Ivica Bogadi.

Nijedno mjesto u Republici Hrvatskoj nema takvu publiku kao što je đakovačka. Đakovčani znaju šta su konji i sa oduševljenjem bodre i navijaju za svakog jahača. Prepuna dvorana odzvanjala je gromoglasnim pljeskom za svaki skok, svakom natjecatelju. Međutim, iako je osjećaj bio sjajan, pljeskanje može zasmetati koncentraciji jahača i konja, pa se publika morala stišavati. Tek se nakon odskakanog cijelog parkura moglo pljeskati i čestitati jahačima na njihovim skokovima.

 

Foto-album konjičkih natjecanja: 48.Đakovački vezovi  / subota 5.7.2014 - vožnja dvoprega

Foto-album konjičkih natjecanja:48.Đakovački vezovi / nedjelja 6.7.2014 - vožnja dvoprega

Foto-album konjičkih natjecanja:48.Đakovački vezovi/ nedjelja 6.7.2014. - preponske utakmice ( jahaonica )

 

Prof. dr. sc. Mirjana Baban

Poljoprivredni fakultet Osijek

Slikala: Silvija  Butković, Državna ergela Đakovo i Lipik

Stranice