• Hrvatski
  • English

Novosti

 

U sklopu 17. Međužupanijske stočarske izložbe i Sajma Slavonski Brod 2015., 23.svibnja 2015. održano je: I. kolo Kupa Slavonije i Baranje za jednoprege, I. kolo Kupa Slavonije i Baranje za dvoprege i I. kolo Prvenstva Hrvatske u vožnji dvoprega za juniore.

Vozač đakovačke ergele Antun Živić i njegov suvozač Tomislav Obrovac postigli su izuzetne sportske rezultate u kategoriji vožnji dvoprega sa osvojenim 1. mjestom, a u kategoriji vožnje jednoprega treće mjesto na ljestvici zauzeo je Marijan Stubičan i njegov suvozač Dario Čordaš. Organizator ovog konjičkog natjecanja bio je ZAPREŽNI KLUB „SLAVONAC“.

  

U Đakovu, 18.svibnja 2015.

Đakovačka je ergela 18.svibnja 2015. bila jedna od nezaobilaznih atraktivnih turističkih destinacija za ekipu TV RAI 3. U organizaciji ovog studijskog putovanja od strane HTZ-a, TZ  Osječko-baranjske Županije i TZ grada Đakova, zabilježeni su autentični filmski kadrovi kojima će vrsni snimatelji obogatiti sadržaj dokumentarne emisije „Geo&Geo“. Ekipa filmaša u sastavu Marco Preti, Lucas Preti i Andrea Preti nije krila svoje oduševljenje ljepotom krajolika slavonske ravnice u čijem okruženju borave đakovački lipicanci više od 200 godina.

   

 

    

Zabilježeli su svojim kamerama motive sa dviju lokacija Državne ergele u Đakovu, u Pastuharni i na Ivandvou. Zadana tema za Đakovo i Đakovštinu je bila: lipicanci, tradicijski zanati, tradicijske kuće i slavonska polja. Redakcija ovog dokumentarnog programa planira posvetiti našoj zemlji čak 5 dokumentaraca, čije se prikazivanje planira tijekom 2015. i 2016. godine. Posebno zanimanje iskazano je za PPS programe, ujedno i za našu PPS destinaciju Wine Tour Slavonije i Baranje. Gledanost dokumentarnog programa TV RAI 3 koji se emitira svakodnevno u poslijepodnevnom terminu visoko kotira na ljestvici gledanosti, te dostiže brojku od 1.500.000 gledatelja. Već za 28.svibnja 2015. najavljena je dolazak još jedne ekipe  ove TV postaje iz Italije, kojoj će Ergela Đakovo biti domaćin na svojim lokacijama. 

    

tekst i foto: Silvija Butković

U Đakovu, 17.svibnja 2015. godine

  

Nakon tri kola, održanih u studenom, ožujku i travnju, u nedjelju, 17. svibnja, održano je i finalno natjecanje Kupa Državne ergele Đakovo u dresurnom jahanju u A i L programu. Održane su dvije utakmice po programu A kur i L kur. Kur program razlikovao se od u dosadašnjim kolima održanih zadanih programima ovoga su puta jahači bili i kreatori svojih nastupa, a dio prezentacije koju suci ocjenjuju je i odabir glazbe. Značaj finalu dan je i ukupnim bodovanjem jer bodovi u finalu vrijedili su, za koeficijent 1.5, više. Sutkinje kao i u dosadašnjim kolima bile su iskusne sutkinje Hrvatskog konjičkog saveza Ivana Ljubić i Zvjezdana Klarić.Na ovom finalnom turniru osim pobjednika u utakmicama A I L programa dresurnog jahanja dobili smo i ukupne pobjednike (pobjednice) u Kupu Državne ergele Đakovo.

  

Ukupna pobjeda u Kupu u dresurnom programu A pripala je Tini Blažević, članici Konjičkog kluba „Đakovo“ s 23 boda. Drugo mjesto sa samo bodom manje (22) pripalo je Goranu Grizaku, članu Državne ergele Đakovo i Lipik, dok je trećeplasirana Tea Tosenberger (KK „Đakovo“)prikupila 19 bodova. Četvrto mjesto pripalo je Tei Bašić dok je petoplasirana Ivana Zulumović (Udruga Mogu).

U finalnoj utakmici A kur programa sva tri plasirana jahača jahali su lipicance u vlasništvu Državne ergele Đakovo i Lipik, a plasirani su bili: pobjednica Tina Blažević jašući Siglavy Zentu skupila je 65,375 bodova, drugo mjesto Goran Grizak na Conversano Santi 64,500 bodova, a Tea Tosenberger na Pluto Montenegri  61,500 bodova.   

U kupu u kategoriji L najviše uspjeha imala je Tea Tosenberger koja je pobijedila s maksimalnih 25 bodova, drugo mjesto pripalo je Josipi Šimić s 20 bodova, a trećeplasirani je Goran Grizak s 19 bodova.

U najzahtjevnijoj utakmici turnira L kur najviše bodova (63,333) osvojile su dvije natjecateljice: Katarina Ćorić sa Conversano Montenegrom i Tea Tosenberger sa Pluto Montenegrom i tako podijelile prvo mjesto. Iza njih se plasirala Josipa Šimić  sa grlom Conversano Mara skupivši 59,1026 bodova. Kao i u utakmici A kur programa plasirani su jahali lipicance Državne ergele.

  

Tekst : Monika Bogadi / foto: Silvija Butković

 

U zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo u srijedu, 20.svibnja 2015.godine u 13:00 sati i 23.svibnja 2015. godine u 11:00 sati održati će se još jedna predstava izuzetno atraktivnog konjičkog programa na zahtjev turista koji će boraviti u Slavoniji  posjetiti naš grad Đakovo.

Predstava u trajanju od 30 minuta zamišljena je kao glazbeno prikazni program rada i obuke konja Državne ergele Đakovo.Prikazat će se rad jahača - kvadrila sa četiri jahača i rad dvaju jahača u paru („Pas De Deux“), te program sa zapregama - zasebne točke sa jednopregom,dvoprezima i četveropregom. Konji koji sudjeluju u programu lipicanske su pasmine u vlasništvu ergele Đakovo.

Ulaznice za predstavu: 35,00 kn za djecu, učenike, studente i umirovljenike, te za odrasle posjetitelje po cijeni od 45,00 kn mogu se nabaviti prije početka programa u jahaonici.Napomena: U cijenu ulaznice nije uključen obilazak ergele Đakovo.

 

Posebna ponuda za organizirane turističke grupe po promotivnoj cijeni:

Konjička predstava u zatvorenoj jahaonici ergele Đakovo + obilazak Pastuharne uz pratnju turističkih vodiča

Cijene ulaznica:  40,00 kn za djecu, učenike, studente i umirovljenike

                               50,00 kn za odrasle posjetitelje

Napomena: Rezervacije u dogovoru sa turističkim odjelom Ergele.

 

REZERVACIJE ZA TURISTIČKE GRUPE:

Silvija Butković,viši stručni referent za turizam i marketing                

e-mail: sbutkovic@dedl.hr

GSM : 099/215 23 78

 

 

Budući da postoji velik broj zainteresiranih polaznika na području Osječko - baranjske županije za osposobljavanje pratitelja životinja, obavještavamo sve zainteresirane polaznike da će Hrvatska veterinarska komora (HVK) uz tehničku potporu Državne ergele Đakovo i Lipik održati tečaj za osposobljavanje pratitelja životinja u Đakovu (Gradsko poglavarstvo) dana 27. svibnja 2015. godine (srijeda), sa početkom u 08:00 sati (predviđen završetak tečaja je u 19:00 sati). 

Kako bi se smanjili dodatni troškovi sudjelovanja polaznika, tečaj će se održati u samo jednom danu, a cijena iznosi 2.500,00 kn. Certifikat za pratitelje životinja vrijedi za transporte životinja u cijeloj Europskoj uniji i valjan je 5 godina od datuma izdavanja.Nakon zaprimanja prijava, HVK će svakom polazniku dostaviti upute za sudjelovanje na tečaju, a svi polaznici obvezni su troškove sudjelovanja podmiriti prije održavanja tečaja prema detaljima koje će dobiti od HVK.

Molimo sve zainteresirane polaznike da najkasnije do 19. svibnja 2015. godine (utorak) svoje podatke (ime i prezime, adresa, OIB i e-mail) dostave na e-mail Državne ergele Đakovo (lipicanac@ergela(link sends e-mail)-djakovo.hr) kako bi se skupni popis proslijedio odgovornim osobama u HVK na daljnje postupanje. Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na tel: 031/813-286.

dr.sc. Nidal Korabi
Ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik

Stranice