• Hrvatski
  • English

Novosti

 

Hrvatska turistička zajednica je pokrenula marketinšku suradnju s tjednikom The Times. The Times je tjednik namijenjen stranim turistima na četiri područja u Hrvatskoj: Dubrovnik (The Dubrovnik Times), Dalmacija (The Adriatic Times), Istra i Kvarner (The Istria & Kvarner Times) i Zagreb (The Zagreb Times).

U reportaži o Osječko – baranjskoj županiji koja je izašla 7. srpnja 2016. godine u sva četiri izdanja, nalazi se Grad Đakovo i njegov turistički biser – Državna ergela Đakovo.U reportaži se navodi i đakovačko vinogorje.Osim Državne ergele u dijelu ''Plus also visit...'' u kulturnom smislu ističe se sam grad Đakovo i katedrala Sv.Petra, Proljetni ophod kraljica ili Lelja iz Gorjana i Đakovački vezovi.

Tjedne naklade svakog izdanja su 50.000 primjeraka, osim dubrovačkog koji će se distribuirati u 25.000 primjeraka po broju.Turistički prilozi, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, započinju od 16.6. do 27.10.2016. godine. U tom periodu objavit će se 20 objava (na formatu duplerice), svaka županija je zastupljena u jednoj objavi u sva četiri izdanja.The Times novine su besplatne te izlaze na engleskom jeziku. 

(Izvor: TZ Đakova)

 

Đakovački lipicanac, pepinjer - 170 Neapolitano Trofetta XI-1 sa mladim jahačem Josipom Kokalovićem predvodio je ovogodišnju jubilarnu svečanu povorku 50.Đakovačkih vezova ulicama grada Đakova koju su također krasili đakovački četveropreg sa vozačem Tomislavom Obrovcem i suvozačem Tomislavom Drenjačevićem, uz tri lipicanska dvoprega sa vozačima đakovačke ergele Dankom Drobnjakom, Josipom Zirnom, Antunom Živićem i suvozačem Stjepanom Marjanovićem. Povorku su ove godine ukrasile sa đakovačkim lipicancima i jahačice Tea Bašić i Katarina Čorić.   

    

    

 

 

 

Na hipodromu i jahaonici Državne ergele Đakovo održan je dvodnevni sportski program kojeg je pratio veliki broj zaljubljenika u konjičke sportove. Već tradicionalno u okviru Đakovačkih vezova održavaju se natjecanja u preponskom jahanju i vožnji zaprega.U subotu 02.07. u  vožnji zaprega održano je drugo kolo Croatia Cupa za jednoprege i dvoprege, natjecanje u kojem se voze dvije discipline : dresura i vožnja preciznosti. U kategoriji  jednoprega prvo mjesto pripalo je Tomislavu Drenjančeviću, vozaču Državne ergele Đakovo, drugo mjesto pripalo je Antoniju Marčinkoviću, dok je trećeplasirani Marko Albertović obojica članovi Zaprežnog kluba Slavonac iz Slavonskog Broda.

    

    

U kategoriji dvoprega prvo mjesto osvojio je također vozač  Državne ergele Đakovo Antun Živić, drugoplasirani je Josip Anđan,  KK Slavonac iz Čepina, a treće mjesto osvojio je Danko Drobnjak, iz Državne ergele Đakovo.Dok su se zaprežna natjecanja održavala u vanjskom parkuru Državne ergele, ona preponska održana su u  zatvorenoj jahaonici Đakovačke ergele. U subotu održane su tri utakmice: na visinama od 0,80, 1,00 i 1,10 metara.

U utakmici na visini prepona od 0,80 metara plasirali su se: Josip Kokalović, Ana Žderić i Tea Bašić, svi članovi Konjičkog kluba „Đakovo“.U utakmici na visini prepona od jednoga metra plasirali su se : Ema Prokeš na grlu Loky, članica Konjičkog kluba Karoca, Ivan Funarić na grlu Guiness, član Konjičkoga kluba Osijek i Ana Jović s grlom Chinook S, članica Konjičkoga kluba Osijek i Denis Zeko s grlom Čardaš, član Konjičkoga kluba Dunavski raj.U specijalnoj utakmici za Idealno vrijeme na visini od 1,10 metara najviše uspjeha imala je Mia Krajina, Ema Prokeš i Nives Sić.

    

       

Nedjeljni program konjičkih natjecanja u oponudio je dvije preponske utakmice na visini 1.20 metara. Jedna s klasičnim baražem, a druga specijalna utakmica rastućih poteškoća. Koje su  donosile i novčane nagrade za najuspješnije.U utakmici na visini prepona 120 centimetara najviše uspjeha imala je Danijela Žuljević na grlu Skiper Junior, članica Konjičkog kluba Baranja koja je bila uspješnija u baražu od  drugoplasirane Emilie Džambo s grlom Let's Dance iz KK Karoca iz Zagreba. Treće mjesto pripalo je Nives Sić na grlu Arsenal, članici KK Osijek.

    

U utakmici na visini Rastuće poteškoće  najviše uspjeha imala je Ema Prokeš na grlu Cortaflex El Paso iz KK Karoca, drugo mjesto osvojila je Danijela Žuljević, a treće Nives Sić.Natjecanje je završeno zanimljivom i napetom kombiniranom utakmicom (kombinacija čunjeva i fiksnih maratonskih prepreka) za vozače jednoprega i dvoprega.  

    

U utakmici jednoprega najviše uspjeha imao je Antonio Mačinković iz ZK Slavonac. Drugoplasirani Ivan Mirković s grlom P. Montenegra, KU Lipicanac-Ruščica  dok je treće mjesto pripalo vozaču Državne ergele Đakovo Tomislavu Drenjančeviću s grlom T. Troffeta. Plasirali su se još na  četvrto mjesto Domagoj Grgić i na peto je Andrija Obrovac.U natjecanju dvoprega prvo mjesto pripalo je Borisu Lioviću (grla: Favory Mara i Favory Montenegra) vozaču Konjogojske udruge Lipicanac-Ruščica.Drugo mađarskom vozaču Ištvanu Filakoviću s grlima Barson i Bibor . Danku Drobnjak iz Državne ergele Đakovo (grla: Mara i S. Trofetta) osvojio je treće mjesto. Četvrto mjesto pripalo je Antunu Živiću, peti je Domagoj Grgić. 

Tekst : Monika Bogadi

 

  

Usklopu programa ovogodišnjih jubilarnih 50. Đakovačkih vezova u Državnoj ergeli Đakovo u subotu i nedjelju, 2. i 3.srpnja 2016. godine održati će se PREPONSKA I ZAPREŽNA konjička natjecanja u zatvorenoj jahaonici i na hipodromu ergele. 

Za sve posjetitelje ULAZ SLOBODAN

Subota, 02. srpnja 2016. godine

ZAPREŽNO NATJECANJE:

10,00 sati  (HIPODROM)

–  Start utakmice A (dresura) – jednopreg, dvopreg

PREPONSKO NATJECANJE:

14,00 sati (ZATVORENA JAHAONICA)

        1. UTAKMICA  EX – AEQUO (0.80 m)

        2. UTAKMICA  EX – AEQUO (1.00 m)

                    3. UTAKMICA  „IDEALNO VRIJEME“ (1.10 m)

ZAPREŽNO NATJECANJE:

16,30 sati  (HIPODROM)

– Start utakmice C (vožnja preciznosti)

Nedjelja, 03. srpnja 2016. godine

PREPONSKO NATJECANJE:

14,00 sati (ZATVORENA JAHAONICA)

                                      4. UTAKMICA „Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje“ (1.20 m)

       5. UTAKMICA „Rastuće poteškoće“ (1.20 m)

ZAPREŽNO NATJECANJE:

17,00 sati  (HIPODROM)

– Start utakmice (jednoprezi i dvoprezi)

 

  

U Državnoj ergeli u Đakovu u subotu, 20.lipnja 2016. godine održan je seminar za suce lipicanske pasmine iz cijeloga svijeta. Edukaciji je nazočilo više od dvadesetak nacionalnih sudaca iz 11 zemalja. Seminar je organiziran na lokaciji Ivandvor i u zatvorenoj jahaonici Pastuharne u centru grada. 

Državna se ergela nominirala za organizaciju ovog projekta još prošle godine. Seminar je organiziran pod okriljem Međunarodnog udruženja lipicanske pasmine (LIF) kao dio zajedničkog programa edukacije nacionalnih sudaca. Osnovni cilj programa je usavršavanje znanja sudaca, te ujednačavanje i standardiziranje kriterija za ocjenjivanja konja lipicanske pasmine na međunarodnoj razini. Seminar je nastavljen 21.lipnja u ergeli u Lipiku.

Nakon službenog dijela sudionicima seminara poslužen je objed na Ivandvoru, u netaknutnom dijelu slavonske ravnice, u zelenilu šuma s pogledom na nepregledne pašnjake i konje lipicance. Posjetom đakovačkoj katedrali i kripti, te kušaonici misnih vina u Biskupskom dvoru gostima je prezentirana i bogata riznica kulturno-povijesne i folklorne baštine grada Đakova.

    

    

    

Stranice